Lästips

Länkar

Om LSS
Utvecklingsstörning och Downs syndrom
Autism
Hjärnskador
Funktionsnedsättning och åldrande
Kommunikation
Utmanande beteende
Läkemedel:

 

Mer:

Webbutbildningar

Autism- och Aspergerförbundets webbutbildning: e-autism

GR-förbundets Webbutbildning för kommunanställda, (Lagar och bestämmelser, Hygien, Dokumentation, Bemötande, Måltidsservice). Utbildningen är framtagen av GR i samband med det ESF-finansierade projektet Gro.

Kunskapsguidens Webbintroduktion för funktionshindersomsorgen

 

Litteratur

Mats drömmer
Margareta Lunde-Martinson

Det är viktigt att kunna identifiera sig med andra människor i samhället när vi läser böcker. Författaren till Mats drömmer, Margareta Lunde-Martinson, insåg att det inte fanns så många böcker som personer med intellektuella funktionsnedsättningar kan känna igen sig i. Att det jag läser faktiskt skulle kunna handla om mig själv. Därför ville Margareta skriva boken Mats drömmer på lättläst svenska. Tanken är att du läser boken själv, eller att någon i din närhet läser den. I slutet av boken finns även reflektionsfrågor om du vill använda dig av den som en studiecirkel.

Mats flyttar ihop
Margareta Lunde-Martinson

Mats bor i en egen lägenhet på en gruppbostad i Kungälv och Mats har Downs syndrom. Mats och Maria satt tillsammans på fiket och pratade efter jobbet. Då frågade Maria helt plötsligt – Ska vi flytta ihop? Mats blev överlycklig av Marias fråga och svarade snabbt, – Ja det vill jag! Samtidigt händer det spännande saker när Mats och hans vänner åker till fotbollscupen i Göteborg. Detta är en spännande bok som är lättläst och vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Att läsa själv eller att någon läser för personen. Det finns reflektionsfrågor i slutet av boken som är bra att diskutera efter att ha läst boken.